czwartek, 20 września 2012

Wytrawna tarta pełnoziarnista - Pychota!

 
 

 To jest dokładnie to, co lubimy - błyskawiczne danie, które jest przepyszne i całkiem zdrowe. W sam raz na mniejszy obiad, lunch lub przekąskę. Zatem do roboty!















Do ciasta potrzebujemy (mała blaszka średnicy 23cm):

3/4 dużej szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy

Do nadzienia:

150-200ml jogurtu greckiego
1 jajko
1/2 kg śliwek miękkich i słodkich
200g sera koziego miękkiego lub pół opakowania fety
150g sera koziego pikantnego do pokruszenia
chilli, słodka papryka, pieprz kolorowy, zioła włoskie
szczypiorek do posypania wierzchu tarty

Pychota!!! :))) Mmmm... rozpływa się w ustach. Połączenie pikantnego białego nadzienia ze słodkością śliwki, a do tego mocno zbożowy spód - genialne!!! Zachęcamy do wypróbowania, tym bardziej, że przygotowanie zajmuje 15 minut i pieczenie 30.
Poniżej kilka zdjęć na zachętę i filmik, pokazujący jak wykonać tartę.








Ciasta z owocami sadu

7 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę zrobić taką tartę! :) Wygląda pyszne, a jak pełnziarnista, to tym lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowo i smacznie - takie obiady własnie lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super zdjęcia ! i te śliweczki :) mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalne połączenie fety i śliwek. Pełnoziarnisty spód to dodatkowy plus!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taaak, zrobić, zrobić tylko jak???

    OdpowiedzUsuń

Drogi Gościu, Droga Gościówo, i co o tym sądzisz?
Koniecznie daj nam znać :)