To jest dokładnie to, co lubimy - błyskawiczne danie, które jest przepyszne i całkiem zdrowe. W sam raz na mniejszy obiad, lunch lub przekąskę. Zatem do roboty!
Do ciasta potrzebujemy (mała blaszka średnicy 23cm):
3/4 dużej szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy
Do nadzienia:
150-200ml jogurtu greckiego
1 jajko
1/2 kg śliwek miękkich i słodkich
200g sera koziego miękkiego lub pół opakowania fety
150g sera koziego pikantnego do pokruszenia
chilli, słodka papryka, pieprz kolorowy, zioła włoskie
szczypiorek do posypania wierzchu tarty
Pychota!!! :))) Mmmm... rozpływa się w ustach. Połączenie pikantnego białego nadzienia ze słodkością śliwki, a do tego mocno zbożowy spód - genialne!!! Zachęcamy do wypróbowania, tym bardziej, że przygotowanie zajmuje 15 minut i pieczenie 30.
Poniżej kilka zdjęć na zachętę i filmik, pokazujący jak wykonać tartę.

Koniecznie muszę zrobić taką tartę! :) Wygląda pyszne, a jak pełnziarnista, to tym lepiej.
OdpowiedzUsuńzdrowo i smacznie - takie obiady własnie lubię!:)
OdpowiedzUsuńgenialna!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie tarty!
OdpowiedzUsuńsuper zdjęcia ! i te śliweczki :) mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne połączenie fety i śliwek. Pełnoziarnisty spód to dodatkowy plus!
OdpowiedzUsuńTaaak, zrobić, zrobić tylko jak???
OdpowiedzUsuń