środa, 19 września 2012

Nocne łasuchowanie - perfekcyjna tarta z jabłkami i gruszkami

Coś w tym jest, że do genialnych odkryć dochodzi w najbardziej nietypowych porach. Nasza tarta potwierdza tę zasadę. Już od kilku dni byliśmy na tropie idealnego ciasta, ale niesamowity i wielki finał nastąpił własnie późnym wieczorem i tym samym nocnego łasuchowania nie udało się już uniknąć.
Bo czego można oczekiwać, gdy cały dom bosko pachnie cynamonem, pieczonymi owocami i domowym ciastem...








 Aby pójść w nasz ślady potrzebne będą poniższe produkty.

Do wyrobienia ciasta na blaszkę o średnicyok. 23cm:
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki joguty greckiego
2-3 łyżki oliwy

Po żadnym pozorem przy wyrabianiu ciasta nie dodajemy wody, bo niestety robi się wtedy bardzo twarde, albo nie chce się rozwałkować. Podsypujemy jedynie mąką, możemy też dodać jogurtu lub oliwy, do momentu aż będzie elastyczne, ale nie za mocno klejące. Tak, żeby dało się rozwałkować :)

Do wypełnienia tarty dodamy:

1kg jabłek
2-3 gruszki
dużo cynamonu
1 łyżka miodu
garść płatków migdałowych.

Poniżej zdjęcia, które mam nadzieję oddzadzą klimat takiego wieczoru i filmik opisujący dokładnie wykonanie ciasta. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.












Ciasta z owocami sadu

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/slodycze-bez-cukru-i-aspartamu

3 komentarze:

  1. Śliczne zdjęcia, bardzo klimatyczne! A ta tarta musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. No,no no wiedzę że dziś mierzyliśmy się z jabłkami. Też wypiek pięknej urody:)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Gościu, Droga Gościówo, i co o tym sądzisz?
Koniecznie daj nam znać :)