sobota, 22 września 2012

Hiszpańska tortilla - przepyszna i mocno warzywna!

 

 

I znów taka sytuacja, że wracamy do domu nieziemsko głodni i chcemy zjeść szybko, ale... nadal zdrowo. Niech żyje hiszpańska tortilla! Wystarczy, że mamy w lodówce jajka i warzywa - voila: pyszny, zdrowy i szybki posiłek gotowy. My dodaliśmy m.in. szpinak i fasolę, co zagwarantowało kompletność posiłku (białko, witaminy, minerały, błonnik).








Składniki na 2 tortille:

500g szpinaku mrożonego (może też być świeży)
1 czerwona papryka
1 puszka białej fasoli
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
6 jajek
szczypiorek i natka pietruszki (po kilka gałązek)
odrobina oleju do smażenia
sól, pieprz, chilli

Fasole odsączamy i płuczemy wodą. Siekamy cebulę, czosnek, szczypiorek, natkę pieptruszki. Kroimy paprykę w większe (ok 3cm) kawałki.

Szpinak obsmażamy na patelni, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, odstawiamy na bok.
Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, wsypujemy chilli, sól i pieprz. Po chwili dorzucmy paprykę. Jak zmięknie wrzucamy szpinak i wszystko mieszamy (warto spróbować farszu, czy jest dla nas wystarczająco doprawiony). Zestawiamy z ognia.

W osobnej misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Wsypujemy do nich natkę pietruszki i szczypiorek. Do jajek wrzucamy warzywa i dokładnie mieszamy.

Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy olej i wlewamy połowę masy. Smażymy okrągły placek. Jeśli spód już odrywa się od patelni, gdy nią poruszamy, a na wierzchu jest niewiele nieściętej jeszcze masy przygotowujemy się do manewru przewrócenia placka. Dokonujemy tego z pomocą talerza :)
Po obsmażeniu drugiej strony pierwszy placek jest gotowy i możemy usmażyć drugi.

Przepyszne! Genialnie smakuje na ciepło i na zimno (choć zwykle już tego nie doczeka ;).

Zyczymy smacznego!






13 komentarzy:

  1. Lubię tortille w wersji hiszpańskiej i meksykańskiej.
    Nie lubię szybko jeść...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My tez nie lubimy szybko jesc ;) Ale bardzo lubimy jak cos pysznego jest szybko gotowe, bo... jestesmy glodni ;)

      Usuń
  2. Wyglada bardzo, bardzo smakowicie! Czy mozna tez zrobic wersje miesna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak! Nawet do tych skladnikow mozna dorzucic obsmazonego kurczaka. Zachecam do probowania tez innych zestawien - np. z indykiem, z grzybami, cukinia, z zoltym serem itd. Wszystkie chwyty dozwolone ;)

      Usuń
  3. To jest piękna fritatta czy tortilla jak wolicie. Podróżując rok temu po Andaluzji nie mogłem się tym najeść, do dziś chodzą za mną te smaki! Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy sie, ze sie podoba :) A jakie dodatki pamietasz ze swojej wyprawy?

      Usuń
  4. niesamowicie apetycznie, aromatycznie wygląda na twoich zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda rewelacyjnie... hiszpania w polsce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super sprawa- idealne na czyszczenie lodówki ; )
    Love taką tortillę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzamy sie w 100% - do takiej tortilli mozna wrzucic doslownie wszystko. I to jest piekne :)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie zielone pyszności.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Gościu, Droga Gościówo, i co o tym sądzisz?
Koniecznie daj nam znać :)