Bo czego można oczekiwać, gdy cały dom bosko pachnie cynamonem, pieczonymi owocami i domowym ciastem...
Aby pójść w nasz ślady potrzebne będą poniższe produkty.
Do wyrobienia ciasta na blaszkę o średnicyok. 23cm:
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki joguty greckiego
2-3 łyżki oliwy
Po żadnym pozorem przy wyrabianiu ciasta nie dodajemy wody, bo niestety robi się wtedy bardzo twarde, albo nie chce się rozwałkować. Podsypujemy jedynie mąką, możemy też dodać jogurtu lub oliwy, do momentu aż będzie elastyczne, ale nie za mocno klejące. Tak, żeby dało się rozwałkować :)
Do wypełnienia tarty dodamy:
1kg jabłek
2-3 gruszki
dużo cynamonu
1 łyżka miodu
garść płatków migdałowych.
Poniżej zdjęcia, które mam nadzieję oddzadzą klimat takiego wieczoru i filmik opisujący dokładnie wykonanie ciasta. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/slodycze-bez-cukru-i-aspartamu
Pyszności...
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia, bardzo klimatyczne! A ta tarta musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńNo,no no wiedzę że dziś mierzyliśmy się z jabłkami. Też wypiek pięknej urody:)
OdpowiedzUsuń